Am început să notez filmele

Blogul O Poziție are circa un an și jumătate de existență. În acest timp am recenzat un număr relativ mare de filme și seriale – pe care în continuare o să le numesc generic „filme”. Ca elemente de departajare între ele (în afara conținutului textual), până acum existau etichetele „de văzut” și „pentru fani”. Prima marca filmele care în opinia mea merită văzute de toată lumea, fiind deci bune. A doua corespundea filmelor de mijloc, pe care le recomand doar fanilor genului sau actorilor din rolurile principale. Sistemul era funcțional, dar am ajuns la concluzia că vreau o scară mai fină de departajare. Așa că m-am decis să acord note acestor filme.

Notele sunt de la 1 la 10, ca la școală, cu semnificații evidente. Un film mediocru va fi notat cu 5 sau 6 (mijlocul scalei cade între ele; n-o să dau note cu virgulă). Șapte denotă un film deja bunișor. De la 8 în sus sunt filme bune. Cele cu 9 sunt excelente, cele cu 10 sunt capodopere. Și același lucru de la 4 în jos, doar că invers. Unu ar fi, probabil, un film pe care nu-l vezi decât cu pistolul la tâmplă.

O să urmăresc ca notarea să fie cât mai obiectivă. De exemplu, Narcos a primit nota 8, pentru că deși nu-i pe inima mea și l-am abandonat după un sezon și un pic, e un serial bun. A nota un film pe baza unor criterii obiective și nu a afinităților proprii e similar cu a aprecia o ființă de sex opus ca fiind frumoasă, chiar dacă nu-i genul tău. Tot 8 are și Dream House, care compensează deznodământul de categoria B printr-un scenariu original și interesant, care te îmbogățește spiritual.

Momentan există o singură notă de 10, la Ozark, al cărui prim sezon este impecabil. Dar asta ridică o întrebare interesantă: ce-ar trebui să fac dacă sezoanele următoare se vor dovedi mai slabe? După o scurtă reflecție, am decis că voi nota serialele în funcție de cel mai bun sezon al lor. Cât despre cele care încep atât de slab încât le spun adio după primele episoade sau minute, asta e.

La polul opus, încă nu există niciun film cu nota 1, dar am acordat câteva note de 2 și de 3. Precum și de 9 și 8, și tot ce e între ele.

Cam asta. Dacă aveți remarci, sugestii, critici sau opinii diferite, nu ezitați să le formulați la microfon. Pe voi nu vă notez.

8 Replies to “Am început să notez filmele”

 1. Nota 11 pentru 24 😀 😀 😀
  Mi-a placut serialul ala maxim ! Chiar daca pare usor incredibil – ca multe din serialele sau filmele americane de actiune – are un final al sezonului 8 care face toti banii. Au stricat tot cu sezonul 9, dar 24 ramane pentru mine “the best of the best” 😀

 2. Păi fă-i o recenzie. Eu n-am văzut niciun episod din el. Dar nota 11 nu există! 🙂

 3. Cauta-l pe net, ca sigur il gasesti. 😀 Recenzie…hmm… imi place doar sa vad filmele sau serialele, nu sa si scriu despre ele 😀 😀 Pentru ca mi-e imposibil sa descriu in cuvinte ce stare am cand il vedeam pe Bauer sunandu-l pe presedintele USA cam cum o sun eu pe mama intr-o seara 😀 “Hello, Mr. President. This is Jack Bauer ”
  Nota 11…. exista 😀 Cel putin in mintea mea. E modul meu de-a spune ca nu este DOAR un serial foarte bun 🙂

 4. Nu-i nimic dacă nu poți descrie în cuvinte, te ajuți de emoticoane! 🙂 Iar modul meu de a spune că nu este doar un serial foarte bun e nota 10. 😛

 5. Notezi cu 10 Ozark … pentru ce ? Pentru ca ala { consilierul ala” destept ” } , este trimes sa spele opt milioane de $ in TREI LUNI ? Pai in Romania de azi sau de ieri , ai nostrii “consilieri destepti ” , ar face o chestie dintr-astea in , CEL MULT TREI ZILE si chiar n-ar fi considerata o mare realizare ! In plus de asta , nici macar n-ar fi supravegheati de ” prieteni vechi ” fie de la DIICOT fie de la DNA sau SRI . Intrebare : chestia cu notatul , se aplica incepand de astazi sau de anul viitor caci pentru
  ” Ozark ” , ai facut o recenzie favorabila inca de anul trecut ? Abia astept sa-ti aflu , parerile si notatiile evident , pentru alte filme si seriale ca-s destule . Pana atunci , zi-mi si mie : ” Soare arzator ” { ce sa-i fac daca-mi plac filmele rusesti ? } a lui Bondarciuk , cam de ce nota s-ar bucura in opinia dumitale ? Fireste…intreg filmul , chiar daca-i conceput ca un fel de serial in conformitate cu ” bunul ” obicei rusesc . Respect Aldus

 6. Ce legătură are Ozark cu România și spălarea de bani din droguri cu afacerile mioritice? Vrei să zici că dacă s-ar apuca cineva să scrie un scenariu pe baza împărțirii bugetului public de la noi, ar ieși un film mai tare ca Ozark? Poate, dar deocamdată nu l-a scris nimeni. Au scris americanii un scenariu pentru Ozark, și a ieșit excelent.

  N-am văzut Soarele arzător.

 7. Spalarea de bani , indiferent de unde provin acestia , ” din droguri cu afacerile mioritice? ” se face dupa acelasi scenariu indiferent cine l-ar scrie . Fireste asta-i doar parerea mea . Pacat ca n-ai vazut filmul lui Bondarciuk . Rusii fac filme bune in general iar eu m-am amarat vreo sase luni pentru a reusi en finne sa vad { si-apoi sa-l ” ciugulesc ” evident } ” Stalingrad ” regizat de Bondarciuk junior . Mai nou , urmaresc un serial frantzuzesc numit ” Crimes parfais ” si , ma vad nevoit sa imi reafirm o concluzie mai veche : in materie de filme francezii dau clase yankeilor . Respect !

Leave a Reply