Un SMS de la Vodafone

Astăzi am primit următorul mesaj de la Vodafone:

Evoluam in fiecare zi si descoperim cu ajutorul tehnologiei cat de extraordinara poate fi ziua de maine. Hai sa ne bucuram impreuna de viitor. Ready?

Extraordinar. Mâine. Întotdeauna mâine, niciodată azi. Și tehnologie. Problema cu tehnologia este că i-a pus la dispoziție oricărui muritor o mașină de tipărit. Iar textul imprimat pe ecranul telefonului meu suferă de câteva probleme majore:

1. Este scris fără diacritice. O fi din cauza faptului că unele telefoane nu le pot afișa corect? Al meu este vechi și se descurcă.

2. Dacă fiecare nouă zi este extraordinară, ce se întâmplă cu sensul cuvintelor ordinar și extraordinar?

3. Nu transmite nimic concret. E ca și cum eu ți-aș scrie un SMS în care-ți spun: „A venit toamna, frunzele care cad din copaci formează deja covoare multicolore pe sol. Hai să ne bucurăm împreună de peisajul mirific al toamnei! Ready?”. Bun, și ce-am făcut cu mesajul ăsta? Ți-am trimis o invitație să ieșim împreună în parc? Nu. Ți-am spus care e rolul meu în succesiunea celor patru anotimpuri? Nu, dar rămâne să deduci tu, prin asociere, că eu sunt artizanul acestei succesiuni.

4. Textul SMS-ului conține o contradicție flagrantă între îndemnul explicit la acțiune din final și lipsa menționării vreunei acțiuni posibile. A ne bucura nu-i o acțiune, a ne bucura e o stare de spirit (care poate surveni ca efect al unei acțiuni), așa că hai să facem împreună ceva complet nespecificat, ready? Iar acel împreună este o altă asociere. Asocierile de acest tip (noi cu Vodafone, Vodafone cu tehnologia) nu exprimă nicio relație de cauzalitate, evident, dar pot să creeze iluzia cauzalității într-un psihic receptor feminin și, ca atare, sunt sigur că autorul acestui mesaj este o femeie, care a dezvoltat într-un mod neinspirat un slogan deja defect:

slogan Vodafone

Prins între SMS-ul de la Vodafone, care îmi orientează privirea spre viitor, și Facebook, care îmi arată pozele și postările de acum un an, aș avea și eu un răspuns scris așa, înainte să mă rup în două:

Dragă furnizor de servicii de comunicație pentru oameni de succes, azi am făcut dragoste cu iubita mea și a fost minunat. Am ajuns la concluzia că sexul îmi provoacă o bucurie mult mai mare decât tehnologia, așa că hai să ne bucurăm de sex împreună. Ready?

dar mi-e frică de limba de lemn a copywriteriței de la Vodafone.

3 Replies to “Un SMS de la Vodafone”

  1. […] să vă dezvălui unele lucruri mai puțin cunoscute pe viitor., și se laudă constant cu asta după propriile posibilități piaristice, dar eu prefer RDS-ul nostru neaoș, natal, românesc, condus de un descendent al lui Decebal și […]

Leave a Reply