Travelers este un serial științifico-fantastic produs de Netflix și Showcase, ajuns acum la sezonul 2. Într-un viitor nedefinit, populația planetei a fost decimată de războaie, epidemii și alte lucruri care nu ne sunt pe deplin revelate. Supraviețuitorii, conduși de un anumit director pe care toată lumea pare să-l asculte necondiționat, trimit în trecutul lor și prezentul nostru mii de călători, de regulă în echipe de câte 5 oameni: un istoric, un lider, un medic, un soldat și un expert în tehnologie1Unele roluri sau ocupații sunt deduse de mine; membrii unei echipe sunt adeseori polivalenți., având misiunea de a schimba cursul istoriei. Astfel, Travelers este, după Continuum, al doilea serial canadian văzut de mine pe tema călătoriei în timp2și chiar a întoarcerii în trecut.
Premiza este originală: călătorii nu vin în carne și oase, ci își transferă conștiința în corpul unui om din prezent, la câteva secunde înainte de moartea lui, cunoscând latitudinea, longitudinea și înălțimea la care se afla atunci. Coordonatele sunt necesare pentru un transfer reușit, iar asta face imposibilă călătoria în perioada lui Hitler, de exemplu, deoarece atunci viața oamenilor nu era înregistrată pas cu pas de camere de luat vederi și telefoane inteligente, în timp ce prima condiție constituie un parametru moral: omul ar fi murit oricum în câteva secunde.
Odată ajuns în prezent, primul lucru pe care îl va face un călător va fi să încerce să evite decesul corpului gazdă. De exemplu, dacă respectivul om ar fi urmat să moară într-un accident rutier, călătorul care i-a preluat corpul va trage mașina pe dreapta, evitând accidentul. Desigur, evitând propriul lui accident, căci conștiința omului respectiv a dispărut definitiv, fiind „suprascrisă” de cea a călătorului. În caz de succes, călătorul se va integra în societatea prezentă, trăind în continuare viața gazdei așa cum era ea, dar urmând în paralel propria lui agendă secretă. Nu ni se spune clar dar deducem că în caz de eșec, adică dacă corpul gazdei moare, adio călător.
Un prim element interesant este că înainte de transfer călătorul se documentează asupra vieții gazdei studiind arhivele social media, iar uneori între viața ei reală și imaginea afișată public este o diferență uriașă. Apoi, nu întotdeauna nou-venitul poate evita de unul singur decesul gazdei, așa că uneori o echipă de călători din prezent primește sarcina de a-l salva de la moarte pe sărmanul ignorant, doar pentru ca, câteva momente mai târziu, corpul lui să fie preluat de cineva din viitor iar spiritul lui anihilat. Și, cu toate că știi că urma să moară, aneantizarea lui după ce l-ai văzut salvat te lovește ca o palmă în freză. Iar întrebările morale nu se opresc aici. Echipele de călători acționează ca niște celule separate, fără să aibă cunoștință de misiunile altor echipe, iar aceste misiuni includ deseori fapte reprobabile, chiar crime.
Serialul nu mizează pe efecte speciale, dispunând probabil de un buget mic, dar compensează printr-un joc actoricesc remarcabil și printr-un scenariu care te prinde. Clișeele aproape că lipsesc. Personajele sunt naturale iar protagoniștii dezvoltă relații de prietenie atât între ei cât și cu oameni din prezent. Și astfel ajung să se abată uneori de la directivele primite sau să improvizeze, de exemplu pentru a-și salva un prieten, deși asta nu-i oprește din a rămâne fideli directorului și deciși să facă aproape orice pentru a duce la îndeplinire marele plan. Da, unele sintagme sună pueril, dar povestea e atât de interesantă și captivantă iar misterul atât de bine cultivat, inclusiv prin coloana sonoră foarte inspirată, încât după primele episoade vei jura că Travelers este cel mai bun serial pe care l-ai văzut.
Din păcate, riscul unei povești complexe și misterioase care trenează este să-și piardă coeziunea sau să o dea în rezolvări simpliste. Iar spre finalul primului sezon, Travelers începe să sufere la ambele capitole. Apar primele semne de kitsch, odată cu devoalarea identității directorului și introducerea facțiunii. Unele intrigi sunt rezolvate sub nivelul așteptărilor, iar producătorii depășesc pragul fin dintre complexitate și complicație. Sezonul doi vine să rezolve o parte din aceste complicații și să ofere o intrigă ușor diferită, dar, până unde am văzut eu, nu la aceeași înălțime cu cea din primul sezon. Totuși, episoadele, luate individual, rămân în continuare excelente, unele deschizând direcții noi, foarte interesante, ce pot fi explorate pe viitor, iar serialul are în continuare un potențial uriaș.
Ok, poate nu-i cel mai bun serial pe care l-am văzut. Hai să zic cel mai bun serial pe tema călătoriei în trecut. Și aproape singurul, dar să nu divaghez.