De ce te-ai uita la un film care pornește de la premiza că poți opri demonii ce încearcă să invadeze acest univers folosindu-te de… pistoale? Adică, cum ar veni, că poți lupta cu răul universal, ca principiu, încărcându-ți revolverul de 45? Primo, pentru că scenariul e bazat pe o serie de cărți scrise de Stephen King. Secundo, pentru că-n film joacă Matthew McConaughey. Și tertio, pentru că forșpanul este foarte bun:
Așa că m-am uitat. Demonii se află cumva la confluența dintre mitologie, vrăjitorie și science-fiction. Vin în diverse varietăți, cum ar fi trupuri umane dar dotate cu o forță fizică excepțională sau apariții monstruoase. Sunt conduși de un vrăjitor foarte puternic, aproape invulnerabil, pe nume Walter. Și vor să cucerească acest univers. Pentru asta, trebuie să dărâme mai întâi turnul care se află în centrul tuturor lumilor paralele ce constituie universul nostru. De aici și titlul filmului.
Producătorii lui Dark Tower au condensat universul ficțional din 8 cărți în 95 de minute. Asta a fost și principala critică a fanilor lui Stephen King: cum poți rezuma 8 cărți într-o oră și jumătate? Din ce am înțeles, acțiunea nu urmărește firul cărților, fiind doar bazată pe elementele din cărți. Iar din modul cum a fost construit, filmul dă de înțeles că este doar o introducere și că deci vor urma niște continuări.
Personajele sunt charismatice1lucru la care contribuie și jocul bun al actorilor iar scenariul surprinzător de coerent și mai inteligent decât l-ai crede la o privire superficială. Fiind cu pistoale, filmul are și ceva dintr-o producție western. Un element foarte interesant este că Walter, jucat de Matthew McConaughey, poate opri gloanțele. Așa că filmul are, pe lângă cele de mai sus, ceva din Matrix. Și, asemenea planurilor paralele înfășurate în jurul turnului negru, aceste valențe multiple se îmbină între ele în mod aproape perfect.
Bine, dacă te uiți la el cu ochi critici, vei găsi și inconsistențe. De exemplu, știm de la fizică că dacă tragi două gloanțe, primul în linie dreaptă și al doilea prin ricoșeu, indiferent cât de rapid ai fi și deci cât de puțin timp ar trece între cele două apăsări pe trăgaci, nu se poate ca al doilea glonț, care pleacă mai târziu și are de parcurs o distanță mai lungă, să se ciocnească de primul.
Dar dacă e să ținem cont de fizică, nici demonii nu există. Așa că uneori e mai bine să-ți lași manualele acasă când mergi la cinematograf. După cum nici să nu-l fi citit pe Stephen King nu-i întotdeauna un capăt e lume. Pentru că privindu-l fără un bagaj de șabloane și așteptări, s-ar putea să-ți placă.
Bine ca ai prezentat opinia dumitale ca sa stiu si sa nu-mi fac sange rau incercand sa-l gasesc ! O precizare cu scuzele d e rigoare : nu exista glont care sa aiva mai mult de cateva sute de metri traiectoria in linie dreapta dupa parasirea tevii armei caci 1] se roteste si 2] mai exista si factori externi care-i pot perturba traiectoria upa cum bine sti si dumneata . Acesta-i cred motivul pentru care lunetistii au de obicei langa ei pe unul care le calculeaza nu doar viteza vantului dar si altele . Singurele gloante ce pot avea o performanta d e genul celei descrise de dumneata sant cele trase din arme cu teava lisa dar…nici macar alea nu-si pastreaza traiectul strict liniar decat doar cateva zeci sau sute de metri din acelasi considerente de factori externi . Intrebare : ce dracu-i in mintea producatorilor astia de …baga banii in filme de genul asta ? Oare chiar atat de tampiti sa fie oamenii tineri sau mai putin tineri ce vizioneaza aceste filme incat sa le si placa asa ceva ? Dupa umila mea parere , una-i sa joci la PC sau pe consola de exemplu , Resident Evil sau Call of Dury – Zomby Atac dar s-o faci in sufrageria ta unde nu te supara nimeni si , cu totul alta sa casti ochii la un cinematograf printre zeci de mitocani care-ti scuipa poppcorn in cap si zbiara cat ai tin rarunchii .Oricum , iti multumesc pentru prezentarea mai mult decat obiectiva facuta acestui film .
Băi, mersi de informație. Trebuie să-l văd, și dacă se bat ăia cu ouă clocite, pentru că McConaughey și King.
Renata Carageani pai , nici macar McConaughey nu mai arata totusi ca-n ” The Lincoln Lawyer ” sau ca-n filmul ala in care-o avea partenera pe JLo …ala cu acea comoara submarina !
@Marian
Mie mi-a plăcut. În afară de asta, cred că cel mai bine e să te pronunți despre un film după ce l-ai văzut.
@Renata
Poate ăsta e atributul definitoriu al scriitorului de geniu: faptul că reușește să transforme o premiză absurdă într-o poveste despre care juri că are sens. 🙂
@Marian
The Lincoln Lawyer e din 2011, cât s-o fi schimbat de atunci Matthew McConaughey? Înțeleg, totuși, că pentru rolul din Dallas Buyers Club a slăbit cu multe kilograme; dacă-i așa, atunci faptul că nu mai arată ca-n alte filme e un merit. Înseamnă că se pregătește fizic pentru fiecare film și deci arată exact așa cum ar trebui să arate personajul lui. Și, oricum, eu zic că modul cum arată este subordonat modului în care joacă, adică talentului actoricesc. Că e actor, nu participant la Mister Univers.
Asta lăsând la o parte faptul că arată foarte bine. 🙂
Lasa ca l-am vazut pe youtube intr-un short film plasat in media online imediat dupa masacrul facut asupra lui Stacey si crede-ma , nu prea mai arata …asa cum arata atunci asta , lasand la o parte faptul ca-n materie de barbati…oricum nu ma atrage niciunul ca , nu-s neam cu Elton John ! Recunosc spasit : mi-mi plac femeile ! Probabil o reminescenta din alta viata. Respect si , iti doresc un final de saptamana de exceptie .
Cum adică nu prea mai arată? Eu zic că arată chiar foarte bine. Poate tu te-ai uitat la alt film.
PS: Ți-am editat comentariul. Nu mai face referire la alte persoane pe acest blog (sper că înțelegi la ce mă refer).
PS: Ți-am editat comentariul. Nu mai face referire la alte persoane pe acest blog (sper că înțelegi la ce mă refer). 😉 Fireste c-am inteles 😎 , nu se va mai intampla !