Faceți un pas în spate și priviți puțin pe scena micului ecran. Care sunt principalele probleme de care suferă serialele moderne? Scenariul tălâmb și plin de goluri ar fi una. Jocul mizerabil al unor actori absolut netalentați ar fi alta. Clișeele, infantilismul și sfidarea inteligenței telespectatorilor care încă o mai au. Acum, haideți să eliminăm aceste defecte. Pentru asta, avem nevoie mai întâi de o poveste interesantă.
N-o să fie o poveste inspirată din fapte reale, că nu ducem lipsă de imaginație, dar o să fie o poveste credibilă și captivantă. Un consilier financiar deștept1jucat de un Jason Bateman la fel de inteligent și cu capul pe umeri ajunge să spele bani pentru un cartel de droguri mexican. Lucrurile merg bine timp de 10 ani, până când partenerii lui sunt prinși că au sustras câteva milioane. Cu cartelul nu te joci, așa că respectivii sunt trimiși într-o lume în care nu mai au nevoie de bani. Iar tipul nostru scapă la mustață, aburindu-l pe mafiot că are o metodă de a-i spăla zeci de milioane, mutându-se în Nicăieri, Missouri. Așa că este trimis în Ozark, cu familie cu tot, cu sarcina de a spăla, inițial, 8 milioane în trei luni.
Până aici sună bine. Acum, haideți să adăugăm credibilitate și realism. Ce ar face un personaj clișeic care ajunge într-un ținut uitat de lume cu o mare sumă de bani? Probabil ar deveni marele ștab al zonei, nu? Dar noi nu ne batem joc. Pentru început, tipul e un om obișnuit, stresat, care cară, fizic, 8 milioane cash. Ce faci când mergi cu 8 milioane după tine, bani de care nu trebuie să știe nici măcar copiii? Unde îi ascunzi și cum? Dar când dai peste o cameristă hoață, care îți fură o mare parte din ei, și care are niște unchi cam certați cu legea? Cum recuperezi banii de la neamul ăsta de delicvenți, care deja se ceartă cum să și-i împartă, de unul singur, fără sprijinul poliției sau al cartelului? Tu, un economist deștept, dar un simplu om.
Dar să revenim la subiectul principal, că am divagat. Pentru a spăla bani, trebuie să-i investești în diverse afaceri locale. Du-te și spune-le oamenilor de acolo să-ți dea afacerile lor pe mâna ta, că ai tu niște idei despre cum să le meargă mai bine. În alte filme ar merge; aici toată lumea îți arată ușa. Și timpul trece. Colac peste pupăză, în regiune există deja o familie de florari care cultivă… maci. 🙂 Și pe care începi să o calci serios pe coadă cu afacerile tale, tulburând ecosistemul zonei. Și toate astea în timp ce ești filat de un agent FBI, al cărui informator era chiar vechiul tău prieten și partener, respectiv cel cu inițiativa furtului de la cartel. Mult succes!
Gata, avem o poveste interesantă, un scenariu realist și atent la cele mai fine detalii, ba chiar și o coloană sonoră excelentă. Ca ele să funcționeze, vom adăuga în final niște actori de primă mână, care să joace fenomenal. Inclusiv cei din rolurile secundare. Inclusiv copiii. Acum, rețeta e completă.
În umila mea opinie, dacă va continua ca în sezonul 1, Ozark va rămâne unul din cele mai bune seriale create vreodată.
https://www.youtube.com/watch?v=anfkcp5UWvM
[…] popular, iar mana este în acest context materia lor fecală. Ca s-o citez pe Wendy Byrde din Ozark, I shit you not!1pun intended Mierea produsă din mană are o consistență mai mare și este mai […]
[…] există o singură notă de 10, la Ozark, al cărui prim sezon este impecabil. Dar asta ridică o întrebare interesantă: ce-ar trebui să […]