Miercuri a trecut în Parlament moțiunea partidului PSD împotriva guvernului PSD. Așadar, urmează să avem un guvern nou. Tot pus de PSD. Care să sperăm că n-o să fie dat jos de PSD. Și că o să facă treabă. Constat, cu ocazia asta, că Ponta are un adevărat fler de a se plasa mereu în tabăra perdanților. Bine, nu-i ca și cum ar fi avut multe opțiuni: ușa lui Dragnea îi era cam închisă. Dar acum cred că și-a bătut cuie în sicriu, vorba aia.
Totuși, n-am scris aceste rânduri pentru a prezenta o știre veche de două zile (dar care inaugurează acest blog, deci nouă). Ci pentru a vă pune o întrebare simplă: voi înțelegeți ceva din politică? A, cine sunteți voi? Păi cei care o să intrați pe aici, de curiozitate, peste un an sau doi, după ce mi-ați accesat pentru prima dată blogul.
Revenind la politică, se spune că Grindeanu a fost trimis la plimbare deoarece a refuzat să-l mai asculte pe Dragnea. În principal, să forțeze o lege sau o ordonanță care să-l scape pe șeful PSD de statutul de infractor sau condamnat. Vrea și el, înțelegeți, să poată ocupa funcția de premier (sau de președinte al țării?) fără a avea stigmatul de penal. Așa cred eu.
Ei bine, și cu asta ajungem la miezul problemei, că partea de mai sus are un rol introductiv, drama nu este că omul din fruntea PSD este certat cu justiția. Drama e că întregul partid ascultă de el. Moțiunea a trecut fără probleme, deși, în lumina informațiilor de mai sus, singurul deranjat de guvernul Grindeanu era Dragnea. Asta confirmă un lucru deja știut, și anume că membrii de partid nu au un cuvânt de spus. Ei sunt obligați să voteze cum spune șefu’, care e obligat să facă cum zice președintele partidului. Practic, un singur om, sau hai să zicem doi-trei (având în vedere găștile interne) controlează un partid.
Și asta e o dramă mai mare decât faptul că șeful e penal. Pentru că dacă partidul face ce zice un singur om, atunci întreaga noțiune de partid este viciată. Toate conceptele pluralismului politic (mai multe capete, mai multe idei) ce stau la baza statului modern se duc pe apa Sâmbetei, iar noi ne reîntoarcem fix la dictatura comunistă. Dar care, la nivel exterior, îmbracă haina democrației.
Și problema nu-i doar a PSD-ului. Mă tem că nu-i nici măcar a României.