Cum să te promovezi gratuit pe bloguri

Un articol de vară mi-a dat o idee despre cum ai putea obține, ca posesor de Magazin Care Vinde Ceva PF, publicitate gratuită pe bloguri. Înainte însă de a v-o prezenta, țin să precizez cât se poate de clar că ea este pur teoretică. Adică nu cunosc nicio firmă care să facă așa ceva la ora actuală, deci nu arăt cu degetul spre nimeni, cu atât mai puțin spre firma din acel articol, pur și simplu e o idee care mi-a venit și pe care am ținut s-o dezvolt. Comentariile pe marginea ei (de exemplu dacă este sau nu etică și de ce) sunt bine-venite. Acestea fiind zise, să trec la subiect.

panou cu reclame

Așadar, îmi deschid o firmă care vinde, nu știu, să zicem cuiere. Prețul unui cuier la mine pe raft ar fi de 100 de lei. Mi-am făcut și un site frumos, dar lumea n-a auzit de mine, iar Google mă afișează la pagina 2458, așa că mă gândesc să-mi fac o campanie publicitară pe bloguri, să-mi cresc brand awareness-ul. Singura problemă e că, bineînțeles, de vreme ce n-am vândut până acum niciun cuier prin intermediul magazinului online, n-am bani de publicitate. Cum procedez?

În primul rând, măresc prețul tuturor produselor de pe site cu 25%. Astfel, cuierul meu de 100 de lei va costa acum 125 de lei1100 * 125% = 125. Apoi, trimit o serie de mailuri la diverși blogeri, rugându-i să-mi publice câte un advertorial la ei pe site. Le spun că sunt la început și nu am buget de publicitate, dar le voi acorda un discount de 20% la achiziționarea oricărui produs din magazinul meu. În acest fel îmi asigur două lucruri: o vizibilitate mai mare în online (prin reclame gratis) și o serie de clienți direcți, respectiv chiar blogerii care scriu și care vor fi evident interesați să-și valorifice acest discount, că altfel au scris degeaba. Discount care aduce prețul unui cuier înapoi la 100 de lei2125 * 80% = 100. Dacă afacerea merge bine bine, după un timp pot reduce prețul de raft la 100 de lei, lucru care îmi va permite să pozez în cea mai tare firmă de cuiere din România. Dacă nu merge, n-am pierdut nicio lețcaie.

Ce părerea veți? Lăsând la o parte faptul că, desigur, chiar și în cazul firmelor ce nu folosesc această metodă, costul publicității se regăsește în prețul final al produsului. Că doar n-o să plătească patronul, din profitul lui, această publicitate, tot noi o plătim, ca cumpărători. Dar un afacerist aflat la început de drum nu știe dacă produsul sau serviciul lui va avea succes, iar ideea asta i-ar permite să-și facă publicitate fără investiții suplimentare și să câștige cel puțin niște clienți de început, chiar în persoana blogerilor care acceptă târgul. Și dacă cuierele sunt de calitate, după ce blogerii le primesc, poate mai scriu un articol – două despre ele, că uite ce frumos arată acum papucii lor în cuier! Și poate mai pun o poză pe Insta.

Cum ziceam, o idee pur teoretică. Mai ales că între timp a venit toamna.

2 Replies to “Cum să te promovezi gratuit pe bloguri”

  1. Depinde de piata pe care activezi. Daca toata lumea vinde cuiere cu 100 de lei, tu n-ai cum sa urci pretul la 125. Un fulminant +25% fata de competitori, pentru un produs care nu-i “mai cuier” decit ale celorlalti, te asigura ca vei vinde fix 0 (zero) bucati. Cit timp iti permiti sa rulezi pe 0 profit?

    Ba chiar se vor prinde si blogherii, care totusi nu-s idioti. Si tine cont ca poate este vreun blogher ca mine prin zona, care nu-i suficient de hamesit incit sa-l intereseze sa promoveze asa magarii. Ba chiar prefera sa tina capul sus si sa publice despre tacticile astea, asigurindu-se ca iti cacariseste definitiv numele.

    Nu degeaba isi aloca firmele buget de publicitate. E un cost “baked in” la intrarea pe orice piata, daca firma n-are buget alocat pentru asa ceva, se cheama ca are un plan de afaceri foarte, foarte deficitar.

  2. Da, presupun că nu merge la orice. Da’ cred că ar merge foarte bine la magazinele de haine de damă sau de cosmetice, par exemple.

Leave a Reply