Să tot fie vreo câțiva ani buni de când nu mă uit la televizor. Nici la filme, nici la emisiuni, nici la știri. Ca rezultat direct al acestei impardonabile stări de indolență și dezinteres, sunt aproape rupt de realitate, habar n-am cine cu cine se căsătorește sau divorțează, în care emisiune joacă Bendeac, cu cât au mai înflorit sânii vedetelor autohtone și ce a mai declarat cutare politician. Dacă m-aș deconecta și de la net, m-ați pierde cu totul.
Credeam că sunt un caz izolat, dar zilele trecute am fost la cineva în vizită, ocazie cu care am urmărit un calup de spoturi publicitare la tv (de fapt, la un singur post tv, dar consider că acesta este semnificativ pentru calitatea televiziunii per ansamblu). Și poate n-aș fi scris despre ele, dacă nu mi-ar fi reamintit Renata, cu un link spre una din reclamele văzute de mine atunci, reclamă ce promovează pastilele SLABOFICAT Slim cu efect dublu:
Într-o bucătărie ce strălucește de ordine și curățenie, două prietene povestesc. Doamnele sunt trecute puțin de prima tinerețe, dar arată bine, sunt suple și îngrijite, ceea ce le face un ideal pentru orice gospodină 40+. Ele discută despre efectele benefice ale unui supliment alimentar cu efecte benefice pentru ficat. Mă iertați că mă repet, încerc să fiu și eu în ton cu reclama. Prima dintre ele îi spune celei de-a doua că e foarte încântată de tabletele în cauză, dar ar avea nevoie și de niște capsule pentru slăbit. Iar a doua îi recomandă un produs care face ce făcea cel de dinainte dar ajută simultan la slăbire:
Sigur că da: noul produs SLABOFICAT Slim de la farmacie.
Să analizăm puțin propoziția de mai sus. Avem odată cuvântul „nou”, plasat acolo pentru că omul obișnuit este într-o continuă alergare după lucruri noi, care să-i stimuleze simțurile și să umple cumva golul din viața lui. Apoi, avem un produs cu o denumire repetitivă: SLABOFICAT Slim, unde Slim și SLABO sunt două moduri de a spune același lucru. Iar pe final, avem un foarte ciudat „de la farmacie”. De ce ciudat? Pentru că nu se specifică numele vreunei farmacii. Motivul constă în faptul că, probabil, reclama este făcută de producătorul capsulelor și nu de un lanț anume de farmacii. Dar atunci, de ce a mai fost nevoie de mențiunea „de la farmacie” pe final, în condițiile în care toate aceste suplimente se desfac spre vânzare în farmacii? Pentru a înțelege motivul, gândiți-vă puțin la publicul căruia i se adresează această reclamă. Este genul de public care crede în virtuțile unui produs pentru că l-a văzut promovat la televizor. Dacă l-a dat la televizor, sigur că este bun! Și care crede o știre pentru că a citit-o în presă. Cum să nu fie adevărat, am citit eu în ziar! Pentru același public, farmacia joacă un rol magic, garantând eficiența produsului promovat. Este un produs cât se poate de bun, pentru că se cumpără de la farmacie!
Preopinenta obiectează că nu-i și acest produs tot pentru ficat? Și i se răspunde că ba da, „dar ajută și la menținerea unei greutăți corporale optime”. Lămurită, cea care întrebase exclamă, cu o mimică și gesticulație cât se poate de tâmpe: „A, deci este un produs pentru ficat, cu efect dublu!”. De ce această repetiție? Pentru a ne asigura că spectatorul va înțelege că pastilele acționează în două direcții. Poate din faptul că i s-a spus mai devreme că ajută și ficatul, și silueta, n-a înțeles că face două lucruri. Poate alăturarea dintre FICAT, SLABO și Slim din denumirea produsului n-a fost suficientă. Trebuie să i se spună încă o dată, în mod cât se poate de clar și explicit, pe un ton emfatic. Din nou, gândiți-vă la ce public țintă are clipul de față.
Eu zic că publicul acestei reclame e format din femei de vârsta a doua și a treia care se uită la telenovele (filme unde personajele vorbesc singure, pentru ca spectatorii să înțeleagă ce le mână-n luptă), au ceva timp liber și niște bănuți de cheltuială, încep să resimtă diverse semnale ale unui organism relativ uzat și caută remedii-minune, ambalate în suplimente alimentare promovate la televizor și vândute la farmacie, cu efecte, dacă se poate, duble.
Ai zice că bun, este o reclamă, dar n-a fost numai asta. De fapt, spre surprinderea mea, cele mai multe reclame din acea pauză publicitară au fost la suplimente alimentare. Ceea ce ridică niște întrebări serioase cu privire la necesitatea unui număr atât de mare de farmacii din orașul tău, dar să nu divaghez, subiectul meu era consumatorul român de televiziune.
Să tot fie vreo câțiva ani buni de când majoritatea tinerilor și a oamenilor dezghețați nu se mai uită la televizor…
Dar de asta ce parere aveti? Acelasi produs.
Reclama asta e mult mai digerabilă. Interesant, ea se adresează (și) unui public masculin. Cu alte cuvinte, când te adresezi bărbaților, ești mai concis în exprimare. 🙂 Se repetă și aici de câteva ori Slaboficat Slim, pentru ca numele să se întipărească ușor în mintea spectatorului, dar nu e nici pe departe atât de deranjant pe cât era la reclama anterioară. Reclama asta e chiar bine făcută.
Am mai observat că pe YouTube clipul are 3 aprecieri, 17 voturi negative și zero comentarii. Autorul pare preocupat să nu zică lumea ceva rău despre pastila magică, așa că a închis comentariile.
una din cele mai cretine reclama ever… e un el si o ea.. el e un barosan ..ea o burtoasa .. dar saraca de ea se crede slaba si e foarte fericita..mereu cînd vad femeia asta am o senzatiede mîncarime..de piele uscata .. mai bine zis de prurit..- de ce? pai cînd o vad cum arata..cînd îi vad parul ars si uscat si rar ..si culoarea aceea imposibila- de blond murdar-.. fata uscata si nehidratata care efectiv tipà dupa o crema buna…. ufff… aceasta reclama poate fi în Top 3 de reclama penibile si cretine…garantat !!!
Deci vorbim de ultima reclamă, cea din comentarii.
Eu zic că privești lucrurile dintr-un unghi greșit. Reclama e la o pastilă de slăbit. Deci, cine ai vrea să joace în ea? Niște fotomodele? Ele nu au nevoie de cure de slăbire și trezesc invidia femeilor deja plinuțe. Dimpotrivă, o tipă cu o burtică (că nu-i poți zice burtă, ba chiar arată bine) și un tip „barosan” (care iarăși arată bine) vor rezona mai puternic în mintea consumatorului tipic, care și el are gabarit depășit și vrea să mai dea jos câteva kilograme. Publicul vizat de reclamă se va identifica mai ușor cu aceste personaje decât cu niște figuri slabe de le ia vântul.
Faptul că poate nu ești tu în target nu înseamnă că reclama e cretină. Din nou, vorbim de asta a doua, din comentarii.
M-am întors să caut linkul cu reclama şi abia acum am citit răspunsul la postarea mea. Poate că reclama a doua o fi mai bine făcută, dar e mult mai nocivă. După ce ”barosanul”, cu un zâmbet şăgalnic, afirmă că i-a furat nevestei pastilele din poşetă şi le-a luat, efectul fiind vizibil, după părerea consoartei, îi încredinţează misiunea foarte deosebită de a-i cumpăra şi lui acele tablete ”de la farmacie”. Formidabil…. după, urmează fraza ”acesta este un supliment alimentar, consultaţi medicul înainte de a începe dieta”. What??? dar ce-ai făcut, Bobiţă? Păi barosanul a consultat pe cineva sau a sărit direct în pastilele nevestei….? şi uite ce bine arată…. Frumos, încurajează automedicaţia…. dar n-o fi interzis totuşi de vreun act normativ…. că aşa ar cam trebui.
Din câte știu (și o putem ruga pe Renata să mă corecteze dacă greșesc), suplimentele alimentare pot fi luate fără rețetă și fără un consult de specialitate prealabil. Cum Slaboficat Slim este un supliment alimentar, rezultă că nu încalcă nicio normă legală. Avertismentul ăla de la sfârșit este un mesaj standard, înainte îl auzeam sub forma „dacă apar manifestări neplăcute, adresați-vă medicului sau farmacistului”.
Sigur că ideea de a sfătui oamenii să se auto-trateze cu tot felul de produse neavizate de medic și posibil dubioase este în sine toxică, dar din păcate perfect legală. Modelul nu e preluat de la noi. Când eram mic, vedeam pe RTL o grămadă de reclame similare ce se terminau cu același mesaj standard și nu înțelegeam de ce este nevoie de publicitate la medicamente și de ce sunt nemții atât de bolnavi.
Practic, astfel de reclame sunt un barometru al gradului de prostie care există în societate. Imho, într-o situație în care de exemplu te doare capul și nu vrei să mergi la medic, mai bine apelezi la un leac băbesc decât la un supliment alimentar, pentru că, deși niciunul nu este avizat de medicul la care nu te-ai prezentat, cel puțin leacul băbesc este perfect natural, a trecut proba timpului și vine fără interese mercantile (adică în spatele lui nu se află nicio firmă care să vrea să-ți ia banii).
… Eu m-aș opri la faza că două gospodine de 40+ discută într-o bucătărie lună sau bec între ele folosind cuvîntul “optim” :)))
Deja ce urmează, pentru mine, a intrat aprioric în sfera neverosimilului.
În rest, ai aceleași idei ca mine, doar că eu le-am considerat implicite: publicul-țintă și mesajele subliminale 🙂
Bune ambele observații, cu bucătăria curată și folosirea lui „optim”. Eu le-am scăpat. 🙂