Consumatorul român de televiziune

Să tot fie vreo câțiva ani buni de când nu mă uit la televizor. Nici la filme, nici la emisiuni, nici la știri. Ca rezultat direct al acestei impardonabile stări de indolență și dezinteres, sunt aproape rupt de realitate, habar n-am cine cu cine se căsătorește sau divorțează, în care emisiune joacă Bendeac, cu cât au mai înflorit sânii vedetelor autohtone și ce a mai declarat cutare politician. Dacă m-aș deconecta și de la net, m-ați pierde cu totul.

Credeam  că sunt un caz izolat, dar zilele trecute am fost la cineva în vizită, ocazie cu care am urmărit un calup de spoturi publicitare la tv (de fapt, la un singur post tv, dar consider că acesta este semnificativ pentru calitatea televiziunii per ansamblu). Și poate n-aș fi scris despre ele, dacă nu mi-ar fi reamintit Renata, cu un link spre una din reclamele văzute de mine atunci, reclamă ce promovează pastilele SLABOFICAT Slim cu efect dublu:

Într-o bucătărie ce strălucește de ordine și curățenie, două prietene povestesc. Doamnele sunt trecute puțin de prima tinerețe, dar arată bine, sunt suple și îngrijite, ceea ce le face un ideal pentru orice gospodină 40+. Ele discută despre efectele benefice ale unui supliment alimentar cu efecte benefice pentru ficat. Mă iertați că mă repet, încerc să fiu și eu în ton cu reclama. Prima dintre ele îi spune celei de-a doua că e foarte încântată de tabletele în cauză, dar ar avea nevoie și de niște capsule pentru slăbit. Iar a doua îi recomandă un produs care face ce făcea cel de dinainte dar ajută simultan la slăbire:

Sigur că da: noul produs SLABOFICAT Slim de la farmacie.

Să analizăm puțin propoziția de mai sus. Avem odată cuvântul „nou”, plasat acolo pentru că omul obișnuit este într-o continuă alergare după lucruri noi, care să-i stimuleze simțurile și să umple cumva golul din viața lui. Apoi, avem un produs cu o denumire repetitivă: SLABOFICAT Slim, unde Slim și SLABO sunt două moduri de a spune același lucru. Iar pe final, avem un foarte ciudat „de la farmacie”. De ce ciudat? Pentru că nu se specifică numele vreunei farmacii. Motivul constă în faptul că, probabil, reclama este făcută de producătorul capsulelor și nu de un lanț anume de farmacii. Dar atunci, de ce a mai fost nevoie de mențiunea „de la farmacie” pe final, în condițiile în care toate aceste suplimente se desfac spre vânzare în farmacii? Pentru a înțelege motivul, gândiți-vă puțin la publicul căruia i se adresează această reclamă. Este genul de public care crede în virtuțile unui produs pentru că l-a văzut promovat la televizor. Dacă l-a dat la televizor, sigur că este bun! Și care crede o știre pentru că a citit-o în presă. Cum să nu fie adevărat, am citit eu în ziar! Pentru același public, farmacia joacă un rol magic, garantând eficiența produsului promovat. Este un produs cât se poate de bun, pentru că se cumpără de la farmacie!

Preopinenta obiectează că nu-i și acest produs tot pentru ficat? Și i se răspunde că ba da, „dar ajută și la menținerea unei greutăți corporale optime”. Lămurită, cea care întrebase exclamă, cu o mimică și gesticulație cât se poate de tâmpe: „A, deci este un produs pentru ficat, cu efect dublu!”. De ce această repetiție? Pentru a ne asigura că spectatorul va înțelege că pastilele acționează în două direcții. Poate din faptul că i s-a spus mai devreme că ajută și ficatul, și silueta, n-a înțeles că face două lucruri. Poate alăturarea dintre FICAT, SLABO și Slim din denumirea produsului n-a fost suficientă. Trebuie să i se spună încă o dată, în mod cât se poate de clar și explicit, pe un ton emfatic. Din nou, gândiți-vă la ce public țintă are clipul de față.

Eu zic că publicul acestei reclame e format din femei de vârsta a doua și a treia care se uită la telenovele (filme unde personajele vorbesc singure, pentru ca spectatorii să înțeleagă ce le mână-n luptă), au ceva timp liber și niște bănuți de cheltuială, încep să resimtă diverse semnale ale unui organism relativ uzat și caută remedii-minune, ambalate în suplimente alimentare promovate la televizor și vândute la farmacie, cu efecte, dacă se poate, duble.

Ai zice că bun, este o reclamă, dar n-a fost numai asta. De fapt, spre surprinderea mea, cele mai multe reclame din acea pauză publicitară au fost la suplimente alimentare. Ceea ce ridică niște întrebări serioase cu privire la necesitatea unui număr atât de mare de farmacii din orașul tău, dar să nu divaghez, subiectul meu era consumatorul român de televiziune.

Să tot fie vreo câțiva ani buni de când majoritatea tinerilor și a oamenilor dezghețați nu se mai uită la televizor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *