Cine poartă vina nebunilor?

Probabil sunteți la curent cu presupusa nebună suspectă de a fi aruncat o tânără de 25 de ani pe șinele metroului, aceasta murind. Asta după ce în aceeași zi ar fi încercat s-o arunce pe o altă femeie, care a opus rezistență și a reușit să scape. După toate indiciile, agresoarea e lipsită de discernământ, așa că ce putem face? S-o internăm într-un spital de nebuni, ca să nu mai comită o altă crimă. Dar răul deja a fost făcut. Revoltată, o blogăriță anonimă propune să ne tratăm de îndată ce simțim că logica și rațiunea încep să ne patineze. „Ești nebun? Există psihologi și psihiatri, tratează-te!”, ne spune ea. Numai că acest lucru, din păcate, nu este realist.

De câte ori, știind că aveți un dinte cariat, v-ați dus ață la stomatolog? De câte ori nu ați amânat până în ultimul moment, când dintele a început să vă doară? Iar voi sunteți întregi la cap. Ori nebunia e caracterizată tocmai de pierderea discernământului. Păi dacă voi, care aveți discernământ, alegeți să consumați tutun (care-i otrăvitor și provoacă cancer) sau amânați vizita la medic până când nu se mai poate, de unde pretenția ca un om lipsit de discernământ să se comporte mai bine decât voi?

Ok, anonima ne spune să mergem la control încă de la primele semne ale nebuniei, deci când încă mai judecăm. Dar aici e o problemă și mai spinoasă: o persoană care începe să-și piardă facultățile intelectuale va evita să-și pună întrebări cu privire la facultățile ei intelectuale, la fel cum un dependent de orice va avea mari probleme în a conștientiza că-i dependent. Deseori, bătrânii care se află în anumite stadii incipiente de demență își ascund simptomele de rude și vecini, pentru că nu doresc să se expună. Nici măcar în forul lor lăuntric, așa că vor evita să se gândească la această posibilitate.1De câte ori, luând o decizie greșită la locul de muncă, nu ați avut chiar voi tendința de a vă acoperi greșeala, sperând că ea va trece neobservată? De fapt, dacă un om se întreabă dacă e nebun, acesta e de regulă un semn că nu e – tocmai pentru că poate aborda subiectul nebuniei.

Și dacă tot am ajuns aici, ar mai trebui spus că la medic mergi pentru diagnostic și eventual internare, că tratamente nu prea există. Dar nu mergi tu, din proprie inițiativă. Soluția corectă, așa cum observă o altă blogăriță, este ca vizita la medic să fie planificată de către cei din anturajul persoanei cu probleme mentale. Tatăl, mama, sora, copilul. Pe principiul că de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere, lor le revine responsabilitatea asta, și nu persoanelor cu afecțiuni mentale. Care persoane, bineînțeles, să sperăm că sunt și vor fi într-un număr cât mai mic.

Speranță deșarte, vor zice unii, deoarece, pe măsură ce înaintezi în vârstă, apare și perspectiva senilității, care afectează aproape jumătate din bătrânii de peste 85 de ani. Dar decreptitudinea vârstnicilor e mai periculoasă pentru ei înșiși decât pentru alții, iar ultimele studii arată că cei care citesc blogul de față sunt mult mai puțin expuși riscului de a se ramoli. Vorbesc serios, pe lângă practicarea unor sporturi fizice puteți citi cărți, juca șah, rezolva cuvinte încrucișate sau învăța o limbă străină, chiar la bătrânețe, pentru a reduce sau elimina riscul demenței. Asta e ce puteți face voi. Restul, e treaba rudelor și a prietenilor voștri.

Sau poate preferați să schimbăm subiectul? 🙂

7 Replies to “Cine poartă vina nebunilor?”

 1. Omule , dumneata vorbesti de batrani afectati de nebunie iar la Metrou , a fost vorba despre o parsoana tanara care-a ucis cu sange rece o alta persona tanara pe care , in viata ei n-o vazuse vreodata ! Nu spun ca tinerii n-ar putea fi afectati de nebunie ci dimpotriva ba chiar mai mult si mai grav decat batranii insa , acest caz ne readuce in memorie ce s -a petrecut in Spania , sau UK plus faptul ca , daca zilele trecute a fost vorba doar de o dezechilibrata mental , data viitoare poate fi vorba despre ceva mai grav . Indolenta autoritatilor romane cred ca-i singura piedica in calea celor ce se gandesc ca , n-are sens sa strige Allahu Akbar si-apoi ” sa plece ” spre Allah luand ca parteneri de calatorie cat mai multi dintre romanii aflati pe peron pentru ceva atat de , nesemnificativ ca Romania si romanii care-s …infinit mai saraci si la punga si la cap , decat sant aspirantii la cele 72 de virgine pe care le promite Allah . Eu n-am inca { Har Domnului !!! } acei ” peste 85 de ani ” insa , lupt impotriva senilitatii…comentand pe bloguri , inclusiv pe marginea postarilor dumitale , riscand astfel sa ma ia la mishto cine vrea si cine nu vrea . Este un risc asumat fireste . Crezi ca exista ceva mai safe impotriva senilitatii decat sa-ti cauti cu grije cuvintele pentru a nu supara pe nimeni doar pentru a face un comentariu asupra postarii cuiva ? Nici macar sahul { joc sah impotriva calculatorului si…chiar castig cateodata } nu-i la fel de incitant , ma poti crede pe cuvant ! Mai este o chestie : de regula nebunia este , precum o explozie care se manifeste intr-o fractiune de secunda pentr-o fractiune de secunda si…este foarte greu ca cineva neavizat sa te poata sfatui : “- Mergi frate la medic !” chiar daca este vorba despre cineva care are cunostiinte serioase si stiintifice referitoare la functionarea acestei masinarii atat de perfecte/imperfecte care-i omul . Doamna Carageani a avansat o parere si-atata tot , cei mai important de fapt , dupa umila mea parere , sant comentariile la postarea domniei sale . Respect !

 2. Nu. Vorbesc și de bătrâni afectați de demență. Dar aia a fost doar partea din final.

  Nu știu la ce te referi cu indolența autorităților române. Presupun că nu la poliție. Pentru că ce te-ai fi așteptat, să patruleze poliția la fiecare stație de metrou, în avans? De unde să știe ei că acolo va avea loc o crimă? Și dacă ar fi patrulat, crima ar fi putut avea loc pe stradă. Nu poți câte pune un polițist la fiecare loc unde se adună câțiva oameni, că n-ai destui polițiști. Astfel de accidente nu pot fi prevenite. Dar poliția a găsit suspecta în timp ce cât, o zi?, ceea ce o face, zic eu, eficientă și nu indolentă.

  Explozia aia de o secundă nu-i nebunie. Aia e mânie, de exemplu, când vezi roșu înaintea ochilor și nu mai gândești. Eu mă refeream la dezechilibrare psihică.

 3. Ti-amintesti acea perioada { minunata din puctul meu d e vedere } cand in urma atentatelor petrecute in metroul londonez sau in cel din Spania , pe peroanele metroului bucurestea vedeai din zece in zece metri , luptatori ai serviciilor speciale inarmati pana-n dinti bashca cani , bashca ca , daca aveai bagaje { si aveai } chiar daca nu erau neaaparat voluminoase , iti puneau aia tevile sub nas solicitandu-ti politicos sa le arati ce ai in bagaj ? Atunci a fost cel mai sigur loc din lume metroul bucurestean azi…vezi si dumneata cum este . Crezi ca intr- o situatie precum cea pe care ti-am prezentat-o eu , si-ar mai permite careva sa faca macar o gluma golaneasca pe peron , asta ca s a nu mai zic crima ??? “Explozia aia de o secundă nu-i nebunie. ” Fi serios Aldus ! De fapt ce sugerezi , cumva ca aia era maniata pe cineva si dorind sa se razbune pe lume a vazut rosu in fata ochilor si …n-a mai gandit rational ? Frate , partitura asta poate fi propusa de avocat ca punct de plecare al pledoariei sale in apararea nebunei dar…cam atat . Sti dumneata , chestia aia cu circumstantele atenuante . De fapt atunci cand spuneam “explozie ” doream de fapt sa spun urmarile devastatoare precum ale unei explozii : intr-o secunda devii din om rational , un dement ce vrea cu totdinadinsul sa ia viata cuiva , nu conteaza acui ci doar sa ia o viata . Doar nu vei pretinde ca aia a fost o dementa de al nastere , ceva din viata ei a produs un declic si…atunci a venit momentul acela numit d e mine , explozie !

 4. ” Nu poți câte pune un polițist la fiecare loc unde se adună câțiva oameni, că n-ai destui polițiști. “Am mai auzit teoria asta si , chiar nu-i vorba de cate un policeman pentru fiecare doi oameni . PROFESONALISM , SIGURANTA SI INCREDERE acestea ar putea impune daca “cineva ” si-ar face treaba pentru care ia purcoiul d e bani si…nu ma refer la politistii din strada sa fi sigur .

 5. Nu am sugerat deloc că ar fi fost mâniată. Eu cred că era nebună.

  Îți dai seama cum ar fi să existe în permanență mascați la stațiile de metrou? În timp, s-ar crea un fel de atmosferă de teamă, de anxietate. Ar fi aiurea. Nu poți menține așa ceva vreme îndelungată.

 6. Daca-i asa atunci vinovatul principat , vinovatul moral trebuie cautat si-n alta parte . “În timp, s-ar crea un fel de atmosferă de teamă, de anxietate.” Asta-i doar una dintre regulile ce definesc terorismul de fapt , este o regula de baza .

Leave a Reply