Californication (2007)

Personajul principal și piesa de rezistență a serialului Californication1creat de Tom Kapinos și difuzat de Showtime între 2007 și 2014, al cărui nume vine de la California și fornication, este Hank Moody, un scriitor boem și afemeiat, jucat de David Duchovny. Actorul, mai cunoscut probabil pentru rolul lui Fox Mulder din X Files, este la rândul lui destul de libertin: cu mulți ani în urmă, i-am citit un interviu în Playboy, în care declara că nu-i plac filmele porno pe care le poți viziona în hoteluri, deoarece acolo nu ai niciun control asupra secvențelor pe care ajungi la ejaculare. Cred că pe atunci nu existau laptopuri și internet.

Californication 2007

Hank este un tip șarmant, degajat și sociabil, genul de om cu care poți vorbi orice și care nu te judecă niciodată. Slăbiciunea lui pentru femei provine nu dintr-un misoginism, ci dintr-o sensibilitate la orice formă și nuanță de feminitate. Iar femeile îl iubesc la rândul lor. Dar asta îl va pune într-o serie de încurcături și situații hilare, subminându-i eforturile de a o recuceri pe iubirea vieții lui, Karen, cu care are un copil. Iar acesta constituie laitmotivul tuturor celor 7 sezoane.

Al doilea cuplu din serial este cel format de Charlie Runkle, agentul și prietenul lui Hank, cu Marcy Runkle, soția lui. Personajele lor sunt ușor caricaturale, aducând a niște personaje caragialiene, dar se potrivesc de minune în peisajul de ansamblu, pentru că, în caz c-am omis să vă spun, Californication este un serial de comedie. O comedie frumoasă, relaxantă, de calitate, care nu te agresează cu nimic ci te învăluie și te vrăjește, genul de comedie pe care poți s-o vezi la orice oră și care care te face să vrei să reiei serialul de la primul episod, imediat ce l-ai terminat.

Iar asta e valabil chiar și pentru conservatori, deoarece sexul, deși prezent, nu agasează, adică nu îți este aruncat în față, ca la Game of Thrones sau Spartacus. Nu mai rețin detaliile din primele șase sezoane, vizionate mai demult, dar în sezonul șapte, pe care l-am terminat recent, abia dacă am văzut două sau trei perechi de sâni, în total. Iar faptul că poți face un serial (și) despre sex fără să mizezi pe sex este o altă dovadă de măiestrie. Limbajul, în schimb, nu este cenzurat.

Episoadele durează, cu aproximație, câte 30 de minute.

One Reply to “Californication (2007)”

  1. […] că punctul zero pentru ceea ce urmează, că până acum tot introducere a fost, e serialul Californication. Soții Runkle din acel serial pe care l-am văzut locuiau, mai spre final, într-o superbă și […]

Leave a Reply