Memoria digitală

Cum ați răspunde dacă v-ar întreba cineva ce este un octet? Există, desigur, multiple definiții posibile, pornind de la cea mai simplă, a unui număr cuprins prin convenție între 0 și 255 inclusiv, până la altele mai complexe, bazate pe reprezentarea lui pe 8 biți, dar pentru scopul articolului de față eu o să definesc octetul ca fiind gardianul memoriei noastre de pe Pământ.

Fereastra de Azur

În imaginea de mai sus vedeți Fereastra de Azur, un arc de calcar creat, se presupune, prin prăbușirea unei peșteri undeva în secolul al XIX-lea. Înalt de 28 de metri și aflat în insula Gozo din Malta, monumentul era una dintre destinațiile preferate ale turiștilor. A sucombat într-o furtună, datorită eroziunii, la 8 martie 2017. Dar îl putem admira astăzi în imagini, datorită fotografiilor realizate cu el. Tehnologia secolului XX a făcut posibilă codificarea oricărei imagini, a oricărui sunet și a oricărui cuvânt într-un șir de octeți. Și astfel a apărut, pentru prima dată, posibilitatea unei memorii imune la curgerea timpului. Spre deosebire de fotografia clasică, pe film, unde fiecare nouă copie are o calitate mai mică decât originalul ei, octeții sunt doar numere, așa că atunci când suportul pe care i-am înregistrat dă semne de uzură, îi putem copia pe un alt suport, fără ca informația codificată de ei să fie alterată în vreun fel. Și nu doar că această tehnologie este acum posibilă, dar ne este accesibilă fiecăruia dintre noi.

Suntem, în fapt, fiecare deținător de cameră foto digitală și de telefon mobil inteligent, istoricii și muzeografii zilei de azi. Așa că folosiți aceste instrumente aparent banale și la altceva decât la a vă face selfie-uri. Documentați cu ele oameni și lucruri interesante cu care vă intersectați. Mergeți la țară și înregistrați-i pe bunicii voștri, care mai aveți, muncind și vorbind în dialectul lor despre datini din moși-strămoși. Filmați construcția unui muzeu și fotografiați exponatele din el. Salvați, pe lângă zgomotul distracției continue cu prietenii voștri și a stării generale de cool, clipe de viață interesante. Și puneți-le apoi pe un blog, sau măcar pe un suport magnetic, care este extrem de ieftin. Pentru că dacă noi trebuie să ne bazăm în sondarea trecutului pe scrierile rămase din vechime și pe dovezile arheologice, omul de peste 10000 de ani – și nu vă faceți iluzii, vor exista oameni peste 10000 de ani -, când se va gândi la trecut, va avea la dispoziție și imagini cu noi, nu numai fosile.

3 Replies to “Memoria digitală”

  1. Se zice ca , in Mai sau Iunie , Joseph Muscat a solicitat Comisiei Europene un ajutor financiar imediat pentru reabilitarea Ferestrei de Azur . Fireste , orice om normal la cap i-ar fi spus aluia ca-i o imposibilitate ceea ce doreste el { refacerea Ferestrei } insa , se stie ca , atunci cand este vorba despre banii altora , inclusiv membrii Parlamentului European fac pe niznaii si au o mana larga , cam cat distanta dintre La Valetta si Strasbourg . “Gurile rele ” din Malta , au lansat ideea ca , Galitia Daphne si-a gasit sfarsitul acela absolut odios pentru Malta si maltezi { total neobisnuiti cu genul asta de.. reglari de conturi } deoarece , asi bagase cam adanc nasul taman in solicitarea PM-ului Muscat si-n special , in Rezolutia de acceptare a alora de la Bruxelles . Muscat a ajuns PM datorita caderii , in urma dezvaluirilor lui Daphne Galitia despre coruptia vechiului guvern si , chiar ai propusese o functie sau un post in guvernul sau dar aceasta a refuzat . Cum se stie ca , nici o fapta buna nu ramane nepedepsita, Galitia si-a luat astfel ” rasplata” deoarece in constinta-i jurnalistica , a considerat ca un Pulizer este infinit mai valoros decat un post pasager intr-un guvern …pasager . Interesanta postarea dumitale si chiar imi place . Cu permisiunea dumitale si-n ciuda filtrului dintre ” interesantii …neinteresanti ” 😉 iti voi mai vizita sufrageria . Un week-end cat mai placut iti doresc !

  2. Nu cunosc aceste detalii, dar nu cred că sunt relevante pentru subiectul articolului de față, chiar dacă sunt bine-venite. Iar de citit, mă poate citi oricine. Filtrul era pentru mailuri. 🙂

    Un weekend frumos și ție!

  3. in mod evident nu-s relevante pentru subiectul dumitale insa , pentru ca tot venii vorba despre Malta , Malta pe unde am fost de minim opt ori in ultimii sase ani am divagat nitzel . Am facut si zeci de poze dar…doar in primele doua vizite , dupa aia parca eram la mine acasa si , acum pe cinstite , cine sta sa-si fotografieze imprejurimile casei !? Imi pare rau doar pentru faptul ca , nu mi-a dat prin cap sa trec pe un USB toate acele imagini astfel incat , atunci cand mi-au furat telefonul…mi-au furat si amintirile ! Postarea dumitale , printre altele , m-aduce aminte de faptul ca , fotografiile nu-i suficient sa le stocam in telefon ci trebuiesc imediat transferate pe alt suport doar astfel avand garantia ca vor fi pastrate caci altele , chiar n-avem de unde lua .O saptamana buna in continuare !

Leave a Reply